Divendres, 22 octubre, 2021
Inici Llotgeta de baix Provant sort

Provant sort

Llotgeta de baix · per Xavier Campillo

Suecans i no tals, que compren loteria nadalenca, solen aferrar-se a supersticions i tics per atreure la sort, i així alcançar la Grossa. Hi ha qui frega el dècim pel ventre d’una embarassada, per la tòtina d’un calb, per l’esquena d’un geperut o pel llom d’un gat. Són només ritus que es remunten anys enrere, però encara hui són vigents.

Alguns jugadors de loteria, amb aquests trucs, pretenen augmentar les seues probabilitats el 22 de desembre. Des del primer sorteig, l’any 1812, són molts els costums que s’han establert i hui formen part de la cultura nadalenca, considerant-se des de fa més de 190 anys el cant dels xiquets –des del 1984 també xiquetes– del col·legi de sant Ildefons com l’inici d’aquestes entranyables festes.

Un costum arrelat és el d’intercanviar loteria amb familiars, amics i companys de treball. Tu li dones loteria de la banda de música o del viatge de fi de curs del fill a canvi de la seua papereta de la confraria o de la falla, i l’altre, canvia aquestes per les que un tercer li facilita del casino on és soci  o del partit on milita. Total que, en voler estalviar-se diners d’aquesta manera, el que passa és que te la quedes tota, la teua i la dels altres, dedicant part de la paga extra per a tal finalitat.

Un costum arrelat és el d’intercanviar loteria amb familiars, amics i companys de treball. 

Hi ha també que els agrada mantenir-se fidels al mateix número de loteria cada any, per por de que toque i no el tinga. Altres volen una terminació concreta, o compren tot el que passa per les seues mans, per por a deixar escapar a la sort. Col·locar el dècim prop d’una verge o d’una figura santa que es tinga a casa, una branca de julivert, una espelma groga, monedes, una cinta blanca o blava o un test, són tots ells sinònims de bona ventura per alguns.

Fins i tot, n’hi ha que van a les administracions de loteria que han lliurat grans premis anys anteriors, amb la il·lusió de contagiar-se d’aquella sort. I altres, finalment, confien el seu futur a administracions mítiques, que s’han convertit en un lloc de peregrinació per aquestes dates, com la lleidatana La Bruixa d’Or a Sort, o Donya Manolita a Madrid, Valdés a Barcelona i Ormaetxea a Bilbao.

Els suecans que a València van es decanten per les afamades Bello i Santa Caterina. Siga com siga tothom espera que algun dels números que ha jugat siga l’agraciat. Si no és així, més d’un dirà que la culpa és d’aquell gat negre que es va creuar quan passejava dies abans. Maleït gat!

Més llegits