Diumenge, 13 juny, 2021
Inici SUECA Les intenses pluges del dijous 5 deterioren greument la cúpula de l’església...

Les intenses pluges del dijous 5 deterioren greument la cúpula de l’església de Sales

Fernando Franco: “No vull ser alarmista, però el que hem pogut visualitzar dóna indicis que l’estructura podria col·lapsar”

L’església de la Nostra Senyora de Sales va ser tancada al culte davant el risc de despreniments que presentava degut a les conseqüències de les intenses pluges que va registrar el dijous 5 de novembre la localitat i que van empitjorar la deterioració que mostrava.

L’Ajuntament va acordonar el divendres 6 l’entorn en previsió que poguera caure a la via pública el revestiment de ceràmica vidriada, encara que un primer diagnòstic realitzat pels tècnics alertava de possibles danys estructurals molt més greus en detectar que alguns nervis de l’estructura exterior s’havien seccionat. “No vull ser alarmista, però el que hem pogut visualitzar dóna indicis que podria col·lapsar”, va reconéixer el regidor d’Urbanisme, Fernando Franco, que va anunciar que els tècnics municipals pujarien per tal de realitzar una inspecció de prop i constatar el grau de degradació dels nervis que formen part de la cúpula exterior “i si realment l’estructura està fallant”.

“Tot naix d’unes esquerdes que ja existien, però amb les últimes pluges s’ha vist que es tracta d’una esquerda radial i hem detectat que està seccionant els nervis en este sentit”, va incidir Franco. Per part seua, el rector, Alejandro Navarro, va assenyalar que la reparació “era una intervenció prevista i pendent, però l’estat de la cúpula no constituïa fins ara perill perquè no hi havia mal estructural”. Navarro, a més, va comentar que s’estaven agilitant els tràmits a l’espera que l’Administració determinara el procediment a seguir.

Desmuntar la cúpula

No obstant això, al marge de l’esquerda oberta en les escates en pràcticament tot el perímetre, la preocupació dels tècnics se centra en els nervis que aparentment s’han vist seccionats. El regidor d’Urbanisme va detallar que este tipus de construccions compta amb dos estructures, una cúpula interior i una exterior, i que esta última suporta la llanterna que corona la cúpula de l’església. “Si caiguera la part de dalt, s’enfonsaria tot pel pes”, va comentar el Fernando Franco, mentre assenyalava que si es confirma la hipòtesi més greu “caldria desmuntar tota la cúpula”.

Tant l’edil com l’alcalde de Sueca, Dimas Vázquez, van expressar ahir la voluntat de l’ajuntament de col·laborar amb l’Església, propietària de l’immoble, primer per a evitar riscos i en la posterior restauració de la cúpula d’un edifici de gran valor sentimental per als suecans, que està declarat Bé de Rellevància Local. Les celebracions litúrgiques i altres activitats pròpies de la parròquia s’han traslladat a l’església de Fàtima.

L’església de la Nostra Senyora de Sales, on es venera la imatge de la patrona de Sueca, és un edifici d’estil neoclàssic construït en el segle XVIII en el qual destaca la cúpula, molt peraltada, recoberta en l’exterior per unes teules de ceràmica vidriada que la diferencien d’altres cúpules que en els últims anys han sofert despreniments de les teules exteriors, com la de l’església de Sant Andreu Apòstol de l’Alcúdia, la parròquia de Sumacàrcer i, més recentment, la de Massamagrell.

La que conforma en estos moments la part alta de la construcció no és la cúpula original d’esta església vinculada a l’antic convent franciscà, ja que de la documentació que investigadors i tècnics han pogut revisar es desprén que la cúpula va caure per primera vegada abans d’acabar el segle XVIII, si bé unes fonts situen este primer enfonsament en 1785, a penes tretze anys després que conclogués la construcció de l’església, i altres en 1790. Una intervenció de principis del segle XX va tapar unes finestres que en el seu moment es van obrir en la mateixa cúpula.

Més llegits