Dimarts, 26 gener, 2021
Inici Cultura 'Ignot' guanya el Premi Llibreter en la categoria de Millor Llibre de...

‘Ignot’ guanya el Premi Llibreter en la categoria de Millor Llibre de Literatura Catalana

L’última obra de l’escriptor i pintor Manuel Baixauli fascina al jurat d’uns guardons que també pateixen el moment actual

L’escriptor suecà Manuel Baixauli es va convertir en el guanyador del Premi Llibreter 2020 amb la seua última novel·la Ignot, d’Edicions Periscopi, en la categoria de Millor Llibre de Literatura Catalana. 

Ignot va ser una de les triomfadores en una entrega atípica a conseqüència de les obligades restriccions per la pandèmia, que va obligar a convertir la gala en virtual. No obstant això,  molts editors i autors van remarcar la necessitat de no defallir i de resistir al moment actual. Per la seua banda, el jurat va destacar l’univers creatiu de l’escriptor i pintor suecà: “Tal com indica el títol, quan comences a llegir Ignot entres dins d’un món desconegut, un món ple de dubtes, un món que tant podria ser imaginari com real. ¿Fracasses realment quan la teua obra no és coneguda? ¿N’és indispensable el reconeixement? Baixauli t’endinsa en un univers creatiu, desolador, angoixant moltes vegades, en el que no saps si és la teua ment o la seua pròpia història el que et juga una mala passada”, van apuntar.

Retrat de Manuel Baixauli, escriptor i pintor al seu estudi L’Exili, a Sueca.
AUTOR DE LA FOTO: Francesc Vera Casas

Manuel Baixauli (1963) va assegurar sentir-se “molt content” de rebre un premi que atorguen els llibreters, “perquè vosaltres sou els grandíssims lectors”. Segons l’escriptor, el món està ple de talent i veus silenciades que queden proscrites pel soroll, l’excés i la pressa del galliner que és la terra. “Hi ha, però, una esperança”. Entre l’autor i el lector hi ha l’editor que aposta pel llibre, hi ha els crítics que li fan ombra o llum, hi ha els llibreters, que l’oferixen al lector, el sobirà que decidirà el destí del llibre. “Si jo sóc així ara és perquè tots vosaltres: editors, correctors, premsa, crítics, llibreters i lectors m’heu fet confiança i heu mimat el meu llibre. Vosaltres sou l’antídot del soroll, sou l’esperança de les veus silenciades. El tema de què tracta precisament Ignot”.

“Ignot és una novel·la que gira al voltant de la necessitat de crear, de les expectatives i de la frustració dels artistes”, explica Anna Carreras sobre el llibre deManuel Baixauli. “Ignot és una novel·la imaginativa, enginyosa, enlluernadora, singular, atrevida, que gira al voltant del talent. Una novel·la que demostra que en català també es pot volar ben amunt, literàriament, i que ens confirma el que ja sabíem, que el talent de Manuel Baixauli és extraordinari”, va manifestar Aniol Rafel, editor de Periscopi.

Una edició diferent

L’entrega dels premis, a càrrec del Gremi de Llibreters de Catalunya, va estar marcada per l’excepcionalitat d’enguany: no es va celebrar al Teatre Nacional com en la darrera edició, ni amb un públic de 900 persones, sinó que es va realitzar a través de l’aplicació Zoom i amb un públic molt més reduït. Malgrat tot, el Premi Llibreter 2020 va treure pit enfront de les circumstàncies adverses en què es troben les editorials, les llibreries i els escriptors, i va reforçar el paper i la importància de poder celebrar esta edició. “Este és el primer Premi Llibreter virtual i això ja és doblement memorable”, va assegurar Mar González, editora de Babulinka Books.

Més llegits