Prop del 60% dels vots de la consulta popular rebutgen el reglament d’animals de companyia i potencialment perillosos
Els ciutadans de Sueca que van participar en la consulta popular convocada per l’Ajuntament per a confirmar la nova ordenança municipal d’animals de companyia i potencialment perillosos van decidir votar-la en contra.

Un 59,74% dels participants es van mostrar en desacord amb este reglament enfront del 40, 26% dels veïns que recolzaven el text proposat. La normativa municipal regulava la tinença de mascotes, instaurava un cens d’animals de companyia i ordenava els criteris de celebració de festejos amb la participació d’animals, com els bous al carrer, que passaven a estar prohibits amb “caràcter general”.
La norma considerava com a sanció molt greu la celebració d’espectacles o altres activitats en les quals l’animal “fora danyat o fora objecte de tractaments indignes”. A més, la normativa establia un cens d’animals de companyia, que havia d’actualitzar-se constantment.
D’esta manera, el reglament determinava que els animals que residiren en la localitat havien d’estar “obligatòriament” inscrits en un termini màxim de tres mesos. L’arxiu també havia d’incorporar un subregistre que englobara a les mascotes potencialment perilloses.
L’ordenança només contemplava la utilització d’animals en la localitat “atenent raons educatives, de sensibilització i promoció d’una tinença responsable de mascotes sempre que quedés acreditada l’absència de dolor o sofriment”. Una majoria dels participants en la consulta popular va considerar innecessari introduir esmenes a l’ordenança animal sotmesa a votació.
Les dades són molt reveladores: un 81,58% dels consultats rebutjava introduir canvis mentre que només un 18,42% proposava modificacions o suggeriments. Preguntats els enquestats si estaven d’acord amb els objectius de l’ordenança, un 61,58% va dir que no enfront d’un 38,42% que es va mostrar a favor de les seues propostes.
La consulta popular la van promoure les regidories de Benestar Animal i Participació Ciutadana en considerar-la necessària abans de sotmetre-la al dictamen del Ple Municipal al no existir una ordenança prèvia d’estes característiques a la ciutat.
Els tècnics municipals “s’encarregaran de realitzar les correccions i suggeriments que han plantejat els mateixos ciutadans per a elaborar una nova ordenança que s’adapte a la situació actual de Sueca”, segons va indicar la regidora Carmen Pérez.
Suggeriments veïnals
La regidora de Benestar Animal de l’Ajuntament de Sueca, Carmen Pérez, es va comprometre després del rebuig popular a recollir els suggeriments que van formular els veïns i a presentar un nou text a referèndum perquè siga ratificat per la ciutadania. “Esta ordenança no se sotmetrà a votació del ple fins que no estiga confirmada per la ciutadania suecana”, va assegurar la responsable de l’àrea, Carmen Pérez.