La Fundació Huguet li atorga este reconeixement “pel seu treball com a historiador i com a impulsor i artífex de l’Espai Joan Fuster”
“No m’ho esperava. Ni molt menys. Ha sigut un reconeixement que m’ha sorprés i que agraïsc molt”, explicava a Suheca.com Joan Antoni Carrasquer Artal, recentment nomenat Valencià de l’Any per la prestigiosa Fundació Huguet. El suecà, molt conegut al municipi per haver sigut durant dècades el bibliotecari que custodiava cadascun dels edificis on es van situar estos serveis, rebrà la condecoració el pròxim 9 d’Octubre, Dia dels Valencians, a l’Ajuntament de Castelló, on cada any es fa l’entrega d’estos guardons.
L’ens reconeix amb estos premis el treball de persones i col·lectius que treballen i ajuden a impulsar el patrimoni cultural i les senyes d’identitat. El jurat, on es troba qui fora també director de l’Espai Joan Fuster –Francesc Pérez Moragón-, van ratificar les nominacions de Carrasquer, “en reconeixement del seu treball com a historiador, i com a impulsor i artífex de l’Espai Joan Fuster de Sueca”, tancant l’Any Fuster en el centenari del seu naixement; i del Centre d’Estudis dels Ports, “pel seu projecte de promoció i divulgació de la cultura de la comarca dels Ports, vehiculat sempre en la llengua valenciana”, segons l’acta de la reunió d’esta finalitat de setmana.
L’historiador, divulgador i documentalista Joan Antoni Carrasquer va ser director de la Casa Joan Fuster des de 2011, i impulsor de l’Espai Joan Fuster a Sueca, bressol de l’autor, a més de cronista oficial. Al seu currículum destaquen publicacions com el ‘Diccionari suecà de frases fetes i locucions populars’, ‘Bibliografia de Josep Bernat i Baldoví’, ‘Entre el record i l’oblit’. ‘Diccionari biogràfic de personatges històrics suecans’, ‘Anotacions per a una història de la cultura a Sueca’ i ‘Endevinalles i jocs de paraules que algun dia vaig escoltar els meus majors’, entre altres.
Fuster, Estellés…
Els Premis Valencià de l’any de la Fundació Huguet van ser atorgats per primera vegada en 1968 i des de 1972 es donen anualment. Entre les personalitats més destacades que l’han rebut s’hi troben Nicolau Primitiu (1968), Manuel Sanchis Guarner (1973), Joan Fuster (1974), Vicent Andrés Estellés (1975), Matilde Salvador (1996), Enric Valor (1997) o Francesc de Paula Burguera (1999). Més recentment també l’han obtés Isabel Clara Simó (2011) i Raimon (2012). Els premis de la Fundació Huguet reconeixen a les personalitats que han fet una tasca de defensa de la llengua en el món literari, però també de l’art, la cultura o la ciència. “Rebre un guardó d’estes característiques és molt il·lusionant. Tinc una gran admiració cap a moltes de les personalitats que ho van aconseguir en el seu moment. Alguna cosa haurem fet bé”, indicava Carrasquer.