Divendres, 31 març, 2023
IniciEl PerellóEl Perelló i el Mareny de Barraquetes continuen lluitant per les platges

El Perelló i el Mareny de Barraquetes continuen lluitant per les platges

Van estar manifestant-se a Madrid fa uns dies amb el moviment Somos Mediterránea

Representants dels consistoris del Perelló i el Mareny de Barraquetes van participar el passat 23 de gener en la manifestació convocada a Madrid per Somos Mediterránea en defensa de les platges del litoral mediterrani i exigint mesures per a frenar la regressió d’estes.

Somos Mediterránea és un moviment que agrupa 42 associacions de veïns de municipis costaners de Castelló, València, Alacant i Múrcia, i que defensen mesures de protecció de les platges per a la seua recuperació i protecció, i s’oposen a l’actual llei de costes, a la qual qualifiquen de “destructora i confiscatòria”. Tant el Perelló com el Mareny de Barraquetes han mostrat sempre el seu suport a este moviment i les seues reivindicacions.

És per això que havien convocat una manifestació amb eixida a la Porta del Sol i arribada al Congrés dels Diputats, on es va llegir un manifest.

Les EATIM no s’aturen en la defensa de les seues platges. AJ. DEL PERELLÓ

L’alcalde del Perelló, Juan Botella, va assegurar que “la societat s’està mobilitzant per a defensar una cosa que és justa, la recuperació de les nostres platges i la defensa del medi ambient, perquè totes dues coses poden coexistir sense problemes”, i ha afegit que “estem davant un problema que afecta molts municipis, i que ataca a una manera de vida i a l’economia de milers de famílies, per la qual cosa el Govern d’Espanya ha de mostrar sensibilitat de manera immediata i posar-se a treballar per a revertir una legislació que atempta contra les persones”.

En el manifest, Somos Mediterránea assegura que “és un mandat de la nostra Constitució convertir en sostenibles les activitats dels ports i embassaments. És necessari que es desenvolupe una gestió sobre els sediments i una nova planificació per a regenerar les platges, adoptant mesures per a alliberar els sediments que retenen estes infraestructures, depositar-los en la costa i implantar mesures que garantisquen l’estabilitat i sostenibilitat dels arenals i així, recuperar el Domini Públic Marítim Terrestre, que hi havia abans de la retenció de sediments. En els casos on no siga viable restaurar el mal, que s’aplique, com en la resta del territori espanyol, la Llei d’Expropiació Forçosa, compensant amb el preu just i no com s’està fent, privant dels títols de propietat a territoris municipals i dels ciutadans a cost econòmic zero per al nou propietari: l’Estat”.

Així mateix, es va mostrar el rebuig al nou Reglament de Costes (Reial decret 668/2022), sol·licitant la seua suspensió o retirada, així com una reforma de la Llei de Costes i actualitzant-la a les noves sensibilitats dels territoris i identitat, basada en principis de conservació i alineades amb la normativa comunitària i internacional.

Per això, van demanar en este manifest al Govern d’Espanya que prioritze la dotació de fons a informes, estudis i projectes per a la regeneració costanera, amb mesures d’enginyeria suficients, integrals i integradores de l’entorn i els seus habitants, i amb ple respecte a la sostenibilitat mediambiental.

Més llegits