IniciCulturaArranca el CIM Sueca 2023, el festival de cinema més friqui i...

Arranca el CIM Sueca 2023, el festival de cinema més friqui i divertit

L’esdeveniment se celebra des de dijous 21 de setembre en el CM Bernat i Baldoví fins a diumenge 24 de setembre

El conegut antigament com a Cine Lido va rebre, este dijous 21 de setembre, als primers espectadors del CIM Sueca, el Festival de Cine de Merda, que estarà en les pantalles de l’espai municipal suecà fins a este diumenge 24.

Enguany, en la seua desena edició, es projectaran 10 llargmetratges i quasi 80 curtmetratges. La programació està dividida per temes. Hi ha un dia dedicat al terror i altre al cine més cutre. A més d’un dia assignat al gore, no apte per a estòmacs delicats, i d’altre destinat al Bollywood més caspós.

En esta ocasió, el festival ha aconseguit que tots els llargmetratges en competició siguen estrenes a l’estat espanyol. Així mateix, quasi tots estan subtitulats en suecà per l’equip organitzador. El suecà és una variant del valencià creada per al CIM en el qual s’utilitza lèxic local, paraules inventades i localismes. En esta variant, els noms dels personatges i dels llocs s’adapten a la realitat suecana i es fan més propers al públic.

Una de les pel·lícules més esperades és l’slasher turc The Bad Wolf de Dünay Kılıç, on un sicari assetja un grup d’estudiants de Comunicació Audiovisual. També es podrá veure Observation Diary On Escaped Animals, una cinta de misteri coreana amb molt bona factura dirigida per Joo Eun Park. I la ratllada índia Marokshanam dirigida per Sharath Chaturvedi Mantripragada, on un policia amb superpoders haurà d’investigar una cèl·lula criminal que segresta iaies.

La programació completa es pot consultar a la web www.cimsueca.com. Les projeccions arranquen a les 18:00 hores amb un llargmetratge i, de 19:30 a 21:00 hores, es podran veure els curts que formen parte de la competició. Estes són les sessions més concorregudes i més divertides, on el públic interactua, comenta o crida a la pantalla. Divendres 22 i dissabte 23, a partir de les 22:00 hores, hi haurà altra sessió de curts i un altre llargmetratge. Fins i tot hi haurà l’anomenada sessió golfa.

En la sessió sorpresa del divendres,es projectarà un clàssic del cine de sèrie B i serà comentat en directe per l’organització. Pel que fa al dissabte, a les 23:00 hores, es podrà veure la joia del festival, Mad Heidi dels suïssos Johannes Hartmann i Sandro Klopfstein. Una comèdia negra, plena de gore, on el clàssic personatge Heidi encapçala una rebel·lió contra uns nazis formatgers que no toleren els intolerants a la lactosa.

Durant el festival, molts dels autors visitaran Sueca per presentar les seues obres. Entre ells, hi estarà Pablo Llorens, guanyador d’un premi Goya, presentant el seu últim curt Reptilian Love. Igualment, es contarà amb la presència de Sam Ortí, altre fenòmen de l’animació stop-motion, el qual presenta Paralelos una de les principals candidates al premi S.H.I.T. Però no sols els animadors visitaran el CIM Sueca 2023, Jacint  Espuny, director del Fangofest d’Amposta i Carles Hortolà, organitzador del Trash Basté a Barcelona, presentaran el dissabte els seus respectius curts, Calçot Attack i Calçot Attack BCN.

10 edicions 

El Festival Internacional de Merda de Sueca ha aconseguit, en 10 edicions, augmentar el públic del País Valencià interessat en el cinema de baix pressupost, divertit i fet amb poc mitjans. “Al principi, la gent no entenia les pel·lícules, no entenia la filosofia del festival, però a poc a poc hem anat fent pedagogia” assegura Pura Matoses, una de les organitzadores del CIM Sueca “Ara, tenim la sala plena, el públic participa, saben què veuran. Saben que les pel·lícules no tindran bones interpretacions, ni bons guions, ni bons efectes especials, però saben que s’ho passaran bé i que estan fetes per a què gaudisquen d’una experiència única”.

Més llegits